ydmygende analundersøgelse af homoer

Homoseksuelle tvinges til analundersøgelse for at fastslå deres seksualitet. ”Det er ren og skær ydmygelse, og minder om tortur”, siger Amnesty.

03-10-2017

Egyptisk politi har siden 25. september anholdt 32 mænd, og én kvinde. Forbrydelse: Mistanke om homoseksualitet.

Amnesty fortæller, at fem af mændene er blevet udsat for en analundersøgelse for at afklare, om de har haft analt samleje.

”Der er blevet lavet analundersøgelser, der har skulle bekræfte, at der har været penetrering. Det minder mest om tortur”, siger programleder hos Amnesty, Helle Jacobsen mandag til Ekstra Bladet, og fortsætter:

”Lige meget hvad man har villet bevise, kan det her aldrig nogensinde retfærdiggøres. Det er helt useriøst”.

Der er intet lægefagligt eller videnskabeligt belæg for, at man kan fastslå homoseksualitet ud fra en analundersøgelse. ”Det er helt useriøst”, siger overlæge Henrik Harling fra Bispebjerg Hospital.

Tabubelagt at være homoseksuel
Det er ikke ulovligt at være homoseksuel i Egypten, men det er et følsomt og tabubelagt emne, bekræfter islamekspert Deniz Serinci til Ekstra Bladet.

”Det er de færreste steder i den muslimske verden, hvor man er klar til at acceptere homoseksualitet. Så selvom det ikke er direkte ulovligt, er det stadig i mange muslimske lande et stort tabu”, siger han.

På grund af samfundets stigmatisering af homoseksuelle kan det at blive anholdt og undersøgt på denne måde få store konsekvenser.

”Når man først er blevet taget ind, så er man ligesom stemplet af myndighederne. Og hvis det så bliver lækket, kan man virkelig blive udstødt af samfundet”, siger Helle Jacobsen fra Amnesty.

”Undersøgelserne vil endda sjældent blive brugt i retsforfølgelsen. Det er ren og skær ydmygelse”.

Seks års fængsel
En af de anholdte mænd er blevet idømt seks års fængsel med afsæt i en lov, der ellers har til formål at straffe købesex og ‘amoralske handlinger’.

”Så i den her sammenhæng har domstolene altså besluttet, at det også henviser til sex imellem mænd. Også selvom det på ingen måde står i loven”, siger Helle Jacobsen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontakt